Kleur doet leven...

Logo Robing Desig
Wij schenken bij Robing Design veel aandacht aan de keuze van kleuren voor wanden, gevels, vloeren, meubelen en plafonds. Anders dan enkele vooraanstaande ontwerpcollega's gaan wij niet uit van het gegeven dat een basis in een ruimte altijd licht of wit moet zijn. Juist de keuze van kleuren kan voor een volledige andere beleving van ruimte geven. Wel moet het een eenheid worden en geen 'ratjetoe' van kleuren en materialen.

Kleuren gaan veel dieper dan het 'zien', het waarnemen. Het gaat over gevoelens, smaak, etc...
Kleur is filosofie en psychologie in één!

waaier

Kleur en meer
Kleuren zijn overal om ons heen, ieder mens draagt andere kleuren, ziet andere kleuren en beleeft andere kleuren.
Kleur is meer dan alleen maar pigment en kleurstof, want een kleur kiezen is letterlijk kleurbekennen. Het zegt iets over de mens zelf: zijn smaak, zijn gevoel, zijn ideeën en zijn geestelijke vrijheid en onafhankelijkheid.

natuurlijke waaier

Kleuren bepalen gevoelens en emoties, als rust, geborgenheid, warmte, dromen en vrijheid, én geven signalen af van bijvoorbeeld angst, activiteit, schaamte, liefde en gevaar.
Kleuren beďnvloeden menselijke stemmingen, want men ervaart kleuren als zijnde vrolijk of naargeestig; ze kunnen zowel harmonie en ordening, als contrast en chaos uitdrukken.

Kleuren worden bepaald door het licht en de schaduw, want zonder licht ziet men geen kleuren en zonder schaduw is er geen kleurschakering...

Kleuren trends
Wist je dat er wereldwijd een groot aantal wetenschappers, trendwatchers, bloemisten, productontwikkelaars, ontwerpers, architecten, etc. dagelijks bezig zijn met het onderzoek naar en bijhouden van kleurentrends!

De economische en natuurlijke omstandigheden van nu bepalen vaak de trend-kleuren voor de nabije toekomst. Juiste voorspellingen kunnen van levensbelang zijn voor commerciele bedrijven die bijvoorbeeld volgend jaar een nieuw product op de markt zetten. En als dan de kleur 'uit' is, tja...

Hieronder zie je een samenvatting van Robing Design van de verwachte kleurtrends voor 2005 en 2006. Hierbij ook ook altijd een stukje geschiedenis van de recente achterliggende jaren.

Kleurtrends 2003:
In contrast met de high-tech wilden mensen kleuren die teruggrepen op de natuur. Hierbij speelde natuurlijk-wit een belangrijke rol, dit is wit met hemelsblauw, loofgroene, zongele en steenrode invloeden (off whites) met heldere ondertonen en accenten.
De invloed en het gebruik van helder rood en helder oranje nam toe. Er kwam een terugkeer naar elegante vormen en meer luxere materialen met subtiele en complexe vormen. Kleuren die energie uitstralen en zogenaamde echte kleuren werden onder invloed van de technologie en de mode meer en meer toegepast. Kleuren, vormen en structuren staan onder een natuurlijke en biologische invloeden en worden van de natuur afgeleid.

Kleurtrends 2004:
Pure kleuren, maar ook meer wit, licht en meer kleurigheid voerden de boventoon. Het kleurenpalet bestond uit: rijk robijn rood, therapeutisch vredig blauw, zacht fris groen en vrolijk neon citroengeel.
Metallic- en glazige uitstraling van productkleuren is een aanvulling op het palet. In het interieur werden afleidingen van blauw en groen toegepast die verwijzen naar exotische oorden, zoals hemelsblauw, aqua, aloë en blauw-groen, maar ook casual (spijkerbroek) blauw als informele kleur.
Natuurlijke en elementaire tinten als koffie en Africa bruin, staal grijs, zand bruin en afleidingen van (maanlicht) wit en beige werken rustgevend, bezinnend en geven een gevoel van comfort. Vanille is als kleur vrijwel overal mee te combineren en geeft een warm schijnsel. Combinaties of vermenging met warme metalen als brons, koper, zilver en goud geven extra allure en compleetheid

Kleurtrends 2005:
Kleuren met een meer spirituele uitstraling, die gevoelens opwekken van comfort, stabiliteit en veiligheid, maar met een optimistisch verlangen naar een betere toekomst met heldere en frisse accenten. De acceptatie van strakke machinale of computergestuurde ontwerpen uiten zich in geometrische patronen en dessins, mirco structuren, high-tech metallics en technologie-grijs en –blauw.

Mensen zoeken veiligheid en eenvoud en keren terug naar natuurlijke materialen als leer, hout, zand en metaal. Natuurlijke materialen en kleuren voeren de boventoon, zelf bij high-tech producten. De basis uitstraling van aarde, vuur en water brengen een vleug van gezondheid met zich mee en zachte kleuren - zoals ‘in de zon verbleekt’ latijns-rood, kopergloed, organisch groen, wit met een vleugje geel, blauw met rode invloeden of paars gemengd met geel - wekken een rustgevend gevoel op in een stress-vol dagelijks bestaan.

Interieurkleuren-keuzes zijn voorzichtig, gedempt en soft, maar met helle briljante kleuraccenten. Noorderlicht-kleuren - zilvergrijs met blauwe ondertoon en helder blauwe nuances -, ton sur ton combinaties en oud paars geven een indruk van discrete luxe. Verweerde roestige metaalkleuren en -patina vervangen zilver en chroom. Licht retro blauw, mint groene pastels, zeer lichte goudkleur, gedroogde theezakjes-bruin en drijfhout warm-grijs geven een rustieke ontstresste uitstraling met een indruk van antiek, hergebruike materialen (vintage), herkenbaarheid en nostalgie. Nachtblauw, terracotta-pot roodoranje en khaki-groen roepen warme natuur-herinneren op.
En stadse effecten van verweerde gekleurde lagen over elkaar leveren complexe interessante structuren en texturen op.

Kleurtrends 2006:
Er zal een balans moeten worden gevonden tussen natuur en technologie. Warmer, helderder en stralender zullen de kleuren in 2006 worden, maar gecombineerd met geborgenheid en vertrouwdheid. Roodoranje, geel en blauw zullen meer invloed krijgen, zoals warm helder blauw, smiley geel, neo paars, avocado, violet, Asiaans oranje en roze en goud- en brons-glans, voor een meer vrouwelijke invloed.

Mensen willen (eigen) ruimte om op adem te komen, met geborgenheid en zonder stress. De gedachte aan de erfenis van vroeger in kleuren en producten geeft een warm gevoel van welbehagen. Een mix van design, antiek en retro wordt voor veel gezinnen heel gewoon en zal naast en door elkaar geaccepteerd en toegepast worden (hybride).
Futuristisch elementair donker-grijs, diep rijk bruin, blauw-groen mengingen, vol verweerd hout-bruin en beige-grijs geven een eenvoudige basic look, met metallic zilver accenten voor een meer alledaagse technologische uitstraling. Toch zal men de heldere (knallende) kleuren als oranje en gele tinten zoeken én vloeiende ontwerpen en vormen voor het opwekken van de eigen benodigde energie.
Liquid screens en high-tech componenten zullen normaal worden en hun toepassing vinden in de omgeving. Deze top-luxe heeft als basis heldere lijnen, simpel en elegant; mannelijk, maar toch met vrouwelijke accenten.

Eigen inbreng als basis
Robing Design heeft voor de bepaling van kleurcombinaties in het interieurontwerp veel aandacht voor ideeën, smaak en voorkeuren van de klanten, de bestaande inrichting en de verlichting van de ruimtes.

copyright en ontwerp © 2005 Robing Design